هوشمند سازی ساختمان
1- سیستم های هوشمند سازی ساختمان با قابلیت کار با دیگر برندها :
برند های مختلف هوشمند سازی ساختمان، همگی به شما اتوماسیون خانگی و کنترل اینترنتی را عرضه می کنند و برخی از این برند ها با یکدیگر وجه اشتراک دارند. این خیلی نکته مهمی است.
قیمت های این سیستم های هوشمند سازی ساختمان از پکیج های پایه و مبتدی از حدود 3 میلیون تومان شروع می شود. در برخی برند ها شما خودتان قادر خواهید بود که سیستم هوشمند را خودتان نصب و راه اندازی کنید و در برند های دیگر، نصب و راه اندازی سیستم های هوشمند سازی ساختمان، نیاز به تکنسین حرفه ای دارد و نیازی نیست تا شما کاری بکنید. در موارد دیگری نیز برند هایی هستند که شما تا مقداری از کار را می توانید خودتان انجام دهید و مابقی کار نصب و راه اندازی بر عهده شرکت هوشمندکار می باشد. شرکت هایی که سیستم های هوشمندی عرضه میکنند که نیازی به تکنسین حرفه ای ندارد، در واقع تکنولوژی DIY و یا Do It Yourself را معرفی می کنند که در اینگونه تکنولوژی ها هیچگونه نیازی به تکنسین و نصاب حرفه ای نیست. چنانچه شما از آن دسته افراد هستید که وقت و علاقه برای نصب اینگونه، سیستم ها دارید، می توانید از اینگونه سیستم ها استفاده نمایید.در اینگونه سیستم های DIY شما خودتان، مدیر و رییس خانه خود هستید و شما خودتان می توانید خانه خود را از راه دور کنترل کنید.
2- سیستم های DIY ارزان قیمت :
تعداد بسیار زیادی کمپانی ها وجود دارند که به شما سیستم های DIY را عرضه میدارند. اینگونه سیستم ها ارزان قیمت می باشند و علاوه بر این موضوع، کار با آنها بسیار راحت و آسان می باشد و اینگونه سیستم های هوشمند سازی ساختمان، از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند.
در این سیستم های هوشمند سازی DIY، بطور معمول، یک دستگاه مرکزی به نام هاب وجود دارد که با تمامی سنسور ها و کلید های هوشمند، ارتباط برقرار می کند و دستورات و فرامین لازم را اجرا میکند. این ارتباط می تواند بصورت با سیم و بی سیم باشد. ارتباط بی سیم شامل ارتباط از طریق بلوتوث، وای فای می باشد. البته برخی از پروتکل های ارتباطی دیگر نیز وجود دارند که مخصوص خانه های هوشمند هستند. این پروتکل ها عبارتند از z-wave، Zigbee و … .
در اینگونه سیستم ها و از طریق پروتکل های ارتباطی مشترک، برخی تجهیزات هوشمند قادر خواهند بود بصورت بی سیم و بصورت مستقیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. به عنوان مثال، در زمانی که درب ورودی خانه باز شد، چراغ های خانه ( که میتوانند از هر برندی باشند) بصورت اتوماتیک روشن شوند و یا اینکه اگر سیستم امنیتی فعال بود درب خانه باز شد، آژیر به صدا در بیاید.
نصب و راه اندازی این سیستم ها آسان می باشد. ابتدا شما دستگاه هاب را نصب می کنید و آن را به برق شهری وصل می کنید. سپس این هاب مرکزی را با مودم خود (که دارای وای فای هست) ست می کنید. سپس سنسور ها و کلید های هوشمند را یکی یکی نصب میکنید و به سیستم هوشمند معرفی می کنید. همچنین اینگونه سیستم ها قابلیت انعطاف پذیری دارند. این بدان معنی است که لزومی ندارد که شما به یکباره میزان زیادی پول هزینه کنید و یک سیستم ایده آل داشته باشید. شما میتوانید ابتدا با یک سنسور و هاب شروع کنید و به مرور زمان، سیستم خود و خانه هوشمند خود را تکمیل نمایید.
اینگونه سیستم های بصورت پکیجی نیز فروش می روند و پکیج پایه این سیستم ها نیز بصورت شامل یک دستگاه هاب، یک سنسور حرکتی و یک پریز هوشمند می باشد و قیمت این پکیج ها نیز از 500000 تومان شروع می شود. برای اضافه کردن سنسور های بعدی، نیازی به انجام کار خاصی نیست و فقط کافیست آن سنسور را در خانه خود قرار دهید و دستگاه هاب بصورت اتوماتیک، سنسور را تشخیص داده و به سیستم هوشمند سازی ساختمان خانه شما اضافه می کند.
3- شما می توانید از کم شروع کنید :
چنانچه شما قصد دارید فقط تجهیزات بخصوصی را در خانه خود به سیستم هوشمندسازی ساختمان متصل کنید و نمیخواهید تمامی تجهیزات دیگر را داشته باشید، هزینه های شما برای داشتن خانه ای هوشمند، کاهش خواهد یافت.
دوباره به این نکته اشاره میکنیم که که برند های بسیار زیادی وجود دارند که شما می توانید از آنها برای هوشمند سازی خانه خود استفاده کنید. چنانچه فقط بحث امنیتی برای شما مطرح است، می توانید از دوربین های مدار بسته هوشمند در خانه خود استفاده کنید و از آنها بهره ببرید و یا اینکه چنانچه فقط دمای منزل مورد نیاز می باشد، ترموستات های هوشمندی در بازار وجود دارند که کار شما را راه می اندازند و به شما کمک می کنند. به همین صورت، تجهیزات بسیار زیادی در بازار موجود هستند که می توان از آنها استفاده کرد و در هزینه ها صرفه جویی کرد. ولی وقتی میخواهید یک سیستم هوشمند خریداری کنید، تنها به نیاز کنونی خود توجه نکنید و نیاز های آتی خود را نیز در نظر بگیرید.
به عنوان مثال، چنانچه فقط بخواهید روشنایی خود را هوشمند کنید، می توانید با قیمتی پایین، اینکار را انجام دهید و اگر در زمان خرید، به نیاز های آتی خود نیز توجه داشته باشید، می توانید در آینده، تمامی تجهیزات سرمایشی و گرمایشی و امنیتی را نیز تحت پوشش سیستم خود بیارید. بنابراین نکته ای که در سیستم های هوشمند، می بایست در نظر گرفته شود، این است که نباید خودتان را با بخشی از توانایی سیستم های هوشمند سازی ساختمان مشغول کرده و دیگر بخش ها و توانایی ها را نادیده بگیرید.
به عنوان نمونه، چنانچه شما از برند هایی استفاده کنید که تحت یک پروتکل ارتباطی مشترک کار می کنند، می توانید از برند های دیگر، نیز در خانه هوشمند(هوشمند سازی ساختمان) خود استفاده کنید، ولی ارخی برند ها اینگونه نیستند و چنانچه شما از روشنایی یک برند خاص استفاده کنید، مجبورید، فقط و فقط از کنترلر های دیگر همان برند خریداری کنید و این مشکل بسیار بزرگی به حساب می آید. مثلا شرکت LG دارای یک چراغ هوشمند است که فقط در کره یافت می شود و در هیچ جای دیگری نمیتوان از آن استفاده کرد.
یک دلیل دیگر هم وجود دارد برای اینکه شما خانه خود را طوری هوشمند کنید که بعدا قابلیت گسترش داشته باشد. و این دلیل این است که چنانچه شما به مرور زمان، سیستم های هوشمند سازی ساختمان مختلفی را تهیه و نصب کنید، هر کدام از این سیستم ها با یک نرم افزار خاص کار می کنند و نمی توان هیچوقت نرم افزار ها را با یکدیگر ادغام کرد. فرض کنید که شما برای کنترل هر دستگاه خانه خود باید یک نرم افزار خاص را باز کنید و از آن استفاده کنید که این موضوع خیلی بد است.
4- شما می توانید خانه خود را از طریق تلفن همراه (و یا ساعت هوشمند) کنترل نمایید :
تلفن های همراه به عنوان یک درگاه ارتباطی برای کنترل خانه هوشمند بکار می روند. ولی در سال گذشته، با ظهور ساعت های هوشمند، دیگر حتی نیازی به تلفن های همراه نیز نمی باشد و شما می توانید از طریق ساعت خود، خانه هوشمند(هوشمند سازی ساختمان) خود را کنترل نمایید.
با پیشرفت تکنولوژی در زمینه برنامه نویسی و بوجود آمدن نرم افزار های متنوع، ساعت های هوشمند قادر هستند تا تمامی وسایلی که از طریق موبایل کنترل میشود را کنترل کنند. نرم افزار هایی که جدیدا به بازار عرضه شده اند، می توانند برند های مختلف سیستم های هوشمند سازی ساختمان را نیز کنترل نموده و از آنها استفاده کنند.
نرم افزار easy control یکی از این نرم افزار ها می باشد که قادر است تمامی وسایل خانه را کنترل نماید و برای تمامی گوشی های هوشمند و ساعت های هوشمند نیز کاربرد دارد و استفاده می شود. تجمیع سازی ساعت های هوشمند با تکنولوژی های خانه های هوشمند و سیستم های هوشمند سازی ساختمان، ما را یک قدم به زندگی بهتر و راحتتر نزدیک می کند. طبق گفته های مدیران ارشد یک کمپانی مطرح هوشمند سازی ساختمان، هر چقدر سیستم ها و تجهیزات و دستگاه های بیشتری را بتوان در خانه هوشمند با یکدیگر تجمیع سازی کرد، می توانیم اطلاعات بیشتری را از نحوه زندگی مردم و روش های زندگی آنها بدست بیاوریم و این باعث می شود تا بیشتر بتوانیم در راستای بهبود قطعات و تجهیزات هوشمند، پیشرفت کنیم.
جمع آوری تمامی این اطلاعات به ما کمک می کند تا بتوانیم ابعاد جدیدتری از خانه هوشمند را تجربه کنیم. با اینحال، از سویی دیگر، هرچقدر اطلاعات مربوط به روش های زندگی مردم بیشتر در دسترس باشد، سیستم هوشمند سازی و ساختمان هوشمند نیاز به امنیت بیشتری دارد. این موضوع در بسیاری از صنایع دیگر نیز صدق می کند ولی وقتی در مورد مردم و روش های زندگی آنها صحبت می کنیم، این امر بیشتر اهمیت پیدا می کند.
5- هیچ خانه هوشمندی غیر قابل نفوذ نیست
برخی از محصولات خارجی برای ساختمان هوشمند تولید شده اند که ظاهری بسیار زیبا دارند و خیلی راحت قابل کنترل هستند (به عبارت دیگر user friendly هستند ) ولی به راحتی قابل هک می باشند و به راحتی می توان به آنها نفوذ پیدا کرد. این قابلیت نفوذ در دستگاه ها و محصولات هوشمند، ناشی از کد گذاری ساده و غلط و بسیاری مشکلات امنیتی دیگر می باشد. وقتی ما با مدیر بخش تحقیقات یکی از شرکت های فعال در زمینه هوشمند سازی صحبت کنیم گفتند ” این مشکلات در اینگونه دستگاه های هوشمند، بسیار مرسوم است. بسیاری از طراحان، یکبار برای همیشه یک برنامه را می نویسند و دیگر آن را فراموش می کنند در حالیکه نرم افزار نوشته شده می بایست بصورت مداوم بروزرسانی و عیب یابی شود تا تمامی مشکلات امنیتی آن از بین برود. “
از این بحث نتیجه می گیریم که باید سیستم های هوشمند سازی ساختمان ای را انتخاب نماییم که از نظر امینیتی درصد نفوذپذیری بسیار پایینی داشته باشد تا کسی نتواند به راحتی به آن نفوذ کند و سوء استفاده نماید.
ما با خیلی از برند های هوشمند سازی ساختمان در سطح دنیا آشنایی داریم.اکثر برند ها از صحبت در مورد امنیت محصولات هوشمندشان طفره می روند. حتی برند هایی که برای امنیت تجهیزاتشان سرمایه گذاری هنگفتی کرده اند نیز حاضر به بحث در این زمینه نیستند. پیدا کردن دلیل این موضوع آسان است. آنها به امنیت سیستم های خود اطمینان ندارند و نمی خواهند قبول کنند که سیستم های هوشمند برندشان قابل نفوذ است.