تجهیزات هوشمند سازی ساختمان چه کار می کنند؟
باغچه ها و در کل فضای سبز جلوی خانه، مکان امن و پرنشاط را برای بازی بچه ها فراهم می سازد و همچنین برای بزرگسالان نیز فضایی پر از آرامش ایجاد می کند. یک چمن سبز و باغچه ی زیبا، مایه ی افتخار بسیاری از صاحبان خانه است و امتیاز بسیار بالایی برای آنان محسوب می شود. شاید درست کردن و ساختن چنین باغچه ای دشوار باشد، ولی نگه داری و مراقبت از این باغچه در طول سال کار بسیار سخت تر و دشوار تری است. سیستم های آبیاری هوشمند، با کمک تجهیزات هوشمند سازی ساختمان یک راهکار مناسب برای این کار می باشند ولی در اکثر موراد استفاده و به کار گیری این تجهیزات ساده و راحت نیست و برای هر کسی مقدور نمی باشد.
به عبارت دیگر، این گونه سیستم ها، user friendly نیستند. هم چنین در این گونه سیستم های آبیاری از تایمر های مکانیکی استفاده شده است و به همین خاطر، قادر نخواهند بود تا تشخیص دهند که دقیقا چه زمانی، باغچه نیازمند آبیاری است و صرفا از یک تایمر پیروی می کنند. مانند اعضای دیگر از تجهیزات خانه هوشمند ، سیستم های آبیاری هوشمند نیز برای حل این مشکل پیشنهاد می شوند. این سیستم های آبیاری هوشمند می توانند طوری برنامه ریزی شوند تا بتوان برای هر قسمت از باغچه، زون تعریف کرد.
این بدان معنی است که سیستم های آبیاری هوشمند سازی ساختمان می توانند هر گیاه را در هرقسمت از باغچه، متناسب با همان گیاه و شرایط خاص آن، آبیاری کنند. همچنین این گونه تجهیزات هوشمند، می توانند به صورت زمانی و تاریخی نیز برنامه نویسی شوند. ولی جدای از تمام این ویژگی های عالی، ارزش واقعی این گونه تجهیزات هوشمند در این است که می توانند شرایط محیطی را نیز برای انجام عمل آبیاری در نظر بگیرند. به عنوان مثال، این گونه سیستم های آبیاری هوشمند، با به کارگیری سنسور های رطوبت خاک، سنسورهای تشخیص باران ، سنسور های دما و بسیاری سنسور های دیگر، می توانند تشخیص دهند که چه زمانی باغچه و گیاهان و درختان آن، نیازمند آبیاری هستند.
با اضافه کردن این گونه سنسورها، سیستم های آبیاری هوشمند، قادر خواهند بود تا به صورت دقیق تری به آبیاری بپردازند و خیلی راحت تر و با اطمینان بیشتری فرمان روشن کردن آب پاش ها را صادر کنند. با استفاده از این سنسور ها، مشخص می شود که کدام بخش از باغچه و فضای سبز نیاز به آبیاری بیشتر دارد و کجای باغچه اصلا نیازی به آبیاری ندارد . هم چنین در زمانی که باران می بارد و یا دمای محیط بسیار پایین است (مثل زمستان) لزومی ندارد که آبیاری انجام شود. این سیستم های آبیاری هوشمند، باغچه و چمن شما را سالم تر نگه می دارد و با کاهش هدر رفت آب هزینه های ناشی از آبیاری را نیز برای شما کاهش می دهد. به همین دلیل است که این گونه تجهیزات، هفتمین تجهیزاتی هستند که ما برای هوشمندسازی ساختمان ، به شما پیشنهاد می دهیم.
امکانات دستگاه ها و تجهیزات هوشمند سازی ساختمان
دستگاه ها و تجهیزات مورد استفاده در هوشمند سازی محیط خانه و ساختمان ها این امکان را برای شما فراهم می کنند که سیستم آبیاری هوشمندی در اختیار داشته باشید. این نوع از دستگاه ها با کمک دریافت داده های مشخص از سمت سنسورها زمان مورد نیاز برای آبیاری گیاهان را کنترل و مدیریت می کنند. اگر بخواهیم کار آبیاری گیاهان منزل و یا ساختمان محل کار خود را بر اساس سیستم های هوشمند انجام دهیم روش های متفاوتی برای این کار وجود دارد.
برای این کار هم می توان از سیستم هایی استفاده کرد که سنسور دارند و هم می توان از سیستم هایی بهره برد که دارای دستگاه های تایمر هستند و در زمان مشخص کار آبیاری را انجام می دهند.
یک دستگاه هوشمند آبیاری در ارتباط با سنسور های مختلفی عمل می کند و با توجه به داده های مختلفی که از سنسورهای محیط اطراف خود می گیرد می تواند در رابطه با نحوه و زمان آبیاری تصمیم گیری کرده و کنترل آبیاری محیط را بر عهده داشته باشد.
در این نوع از روش آبیاری، این دستگاه مرکزی است که از اطلاعات سنسورهای اطراف به جمع بندی می رسد. برای مثال داده های دریافتی مانند این که میزان وزش باد چگونه است ، هوا بارانی است یا صاف است، رطوبت خاک و هوا به چه صورت است که از سنسورهای دیگر برای سنسور مرکزی ارسال می شود به این دستگاه برای مدیریت آبیاری کمک می کند.
در سیستم های آبیاری هوشمندسازی ساختمان با کمک سنسور ، سنسور مرکزی اطلاعات و داده مورد نیاز خود را از چند سنسور مختلف دریافت می کند.
سنسور های دما، نور خورشید، باد، باران، رطوبت خاک . با کمک سنسور نور خورشید سیستم متوجه می شود که نور خورشید در محیط وجود دارد و با این اطلاعات سیستم درک می کند که زمانی که نور وجود دارد امکان تبخیر شدن آب نیز وجود دارد. بنابراین کار آبیاری را در زمانی که نور وجود ندارد انجام می دهد تا به گیاهان آسیبی وارد نشود.
سنسور دما به سنسور مرکزی می فهماند که در فصل های سرد و یخبندان نیازی به آبیاری نیست. در زمانی که هنوز خاک مرطوب باشد سنسور رطوبت خاک این میزان رطوبت را اندازه گیری می کند و اگر از حد مورد نظر بیشتر باشد نیازی به آبیاری کردن نیست و این اطلاعات را به سنسور مرکزی ارسال می کند.
این مورد نیز کاملا مشخص است که در زمان بارندگی نیازی نیست که کار آبیاری صورت گیرد و این مورد را سنسور باران متوجه می شود و اطلاعات محیط را جمع آوری کرده و ارسال می نماید. در نهایت نیز درمورد میزان باد که اگر از حدی بیشتر باشد کار آبیاری در زمان دیگری انجام خواهد شد تا آب بی دلیل اصراف نشود چون وزش باد فقط باعث می شود که آب به این طرف و آن طرف برود و کار آبیاری درست انجام نشده و تاثیری نداشته باشد.
در این روش آبیاری زمانی که گیاهان واقعا به آبیاری نیاز دارند، سیستم آبیاری هوشمند عمل می کند و اما در روش استفاده از تایمر بر اساس یک زمانبندی خاص عمل آبیاری اتفاق می افتد. بنابراین در روش اول در میزان مصرف آب صرفه جویی خواهد شد.
هوشمند سازی ساختمان چگونه این کار را انجام می دهد ؟
سیستم های آبیاری، از یک شبکه زیر زمینی لوله کشی برای اتصال آب پاش های مختلف به یکدیگر استفاده می کنند و باغچه را به زون های مختلف تقسیم بندی می کنند. جریان آب برای هر زون با به کارگیری شیر های کنترلی برقی که با ولتاژ پایین کار می کنند، قطع و وصل می شود.
وقتی یک زون از باغچه، نیاز به آبیاری دارد، کنترلر آبیاری هوشمند، یک سیگنال برای شیر برقی مربوط به همان بخش می فرستد تا شیر برقی اجازه عبور آب را صادر کند. بعد از این که مدتی آبیاری انجام شد و دیگر درختان نیازمند آب نبودند، دوباره یک سیگنال برای شیر برقی فرستاده می شود و شیر برقی، جریان آب را در همان زون قطع می کند. این پروسه برای هر زون انجام می شود.
یکی از تجهیزات هوشمند سازی ساختمان در سیستم های آبیاری هوشمند، کنترلر یا همان hub است که در قسمت های قبل به آن اشاره کردیم، به عنوان مغز متفکر این سیستم هوشمند به کار می رود. این کنترلر دارای ساعت اتمیک می باشد، یعنی هر بار چنان چه برق قطع شود، لزومی ندارد که ساعت را دوباره تنظیم نماییم. ما در قسمت مربوطه به بخش اول، در مورد کنترلر های مرکزی یا همان Central hub صحبت کردیم و گفتیم که این کنترلر های هوشمند می توانند به اطلاعات مربوط به منابع خارجی نیز دست یابند.
از جمله این منابع خارجی ، می توان به شرایط آب و هوایی و شرایط جوی اشاره نمود. مزیت این کار این است که دیگر لزومی ندارد که برای سیستم های آبیاری هوشمند، ما از انواع سنسور های مختلف مثل سنور باران و سنور خاک و… استفاده کنیم و دیگر لزومی ندارد که هزینه های مربوط به نصب ها زیاد شود.
ما می توانیم از طریق یکی از سایت های معتبر، شرایط آب و هوایی را استخراج کرده و از آن اطلاعات استفاده کنیم. اگر از طریق سایت آب و هواشناسی، یک باران تشخیص داده شود و یا هوای بسیار سرد، در آن روز آبیاری انجام نخواهد شد. البته این به آن معنا نیست که سیستم آبیاری هوشمند، قادر نخواهد بود به سنسور های دیگر متصل شود و از آن ها اطلاعات بگیرد.
مزیت دیگری که سیستم های آبیاری هوشمند دارند، کنترل و دسترسی آسان و از راه دور است. صاحبان خانه، از طریق تلفن همراه خود و یا لپ تاپ و حتی از طریق کلید هوشمند متصل در خانه قادر خواهند بود سیستم های آبیاری هوشمند را کنترل نمایند.
سیستم های آبیاری هوشمند چرا برای شما اهمیت دارد ؟
تا به حال چند بار برای شما پیش آمده که در خیابان ها و یا در فضاهای سبز پارک ها دیده اید که سیستم های آبیاری بیخود و بی جهت فعال هستند و در حال آبیاری می باشند یا این که همه جا را آب فرا گرفته است. آب سرمایه ای گران قیمت و بسیار ارزشمند می باشد و فعال بودن سیستم آبیاری در شرایط غیر ضروری و غیر لازم باعث هدر رفت این منابع ارزشمند می شود.
آبیاری بیش از حد باعث فرسودگی خاک می شود. این موضوع برای سلامت گیاهان و درختان و چمن ها در تمامی نقاط شهر ضرر دارد. در برخی موارد دیده شده است که با ابن که سنور رطوبت خاک نصب شده است ولی خراب شده و یا این که وزش شدید باد مانع آب رسانی به تمام نقاط باغچه ها گشته است. هیچ سیستمی ایده آل نیست. با این حال، چنان چه منابع زیاد باشند، می توانند قابلیت اطمینان سیستم را ارتقاء بدهند.